prawdopodobieństwo ...
ada: Kilka osób stoi w kolejce do kasy. Prawdopodobieństwo, ze w tej kolejce dwie znajome osoby
stoją obok siebie na końcu kolejki wynosi 13 . Ile osób stoi w kolejce?
27 kwi 18:13
konrad:
6=n
2−n
n
2−n−6=0
n
2−3n+2n−6=0
n(n−3)+2(n−3)=0
(n+2)(n−3)=0
n=−2 lub n=3
n=−2 odpada zatem zostaje n=3
27 kwi 18:18
ada: w odpowiedziach podane jest że n=6
27 kwi 19:33
konrad: może coś pomyliłem, sprawdzę
27 kwi 19:34
Mila: Wg mnie Konrad dobrze zrobił, (trochę inaczej zapisałabym).
Prawdopodobieństwo dla 6 osób wtedy, gdy nie ma warunku, że stoją na końcu kolejki, a
jedynie,że obok siebie.
27 kwi 20:28
ada: dziekuje
27 kwi 20:33