geom. analit.
Efka: dany jest okrąg o równaniu:
x2+y2+2x−4y−15=0
Napisz równanie stycznej do tego okręgu przechodzącej przez punkt B(3,4)
21 kwi 21:51
Michał :

(x
2+2x+1)−1+(y
2−4y+4)−4−15=0
(x+2)
2+(y−2)
2=20
S(−2,2) r=2
√5
l:y=ax+b ⇒ 2=−2a+b
kolejne równanie układasz tak że odległość srodka od prostej l ma równać się promieniowi
okręgu ... powinno wyjsc
21 kwi 22:10
Efka: a S to nie jest (−1,2) ?
dziękuję, już przeliczam
21 kwi 22:16
Michał : tak... masz racje (−1,2)
21 kwi 22:19
Mickej : ja preferuje to
(x1 + 2)(x + 2) + (y1 − 2)(y − 2) = 20 x1=3 y1=4
(x+2)2+(y−2)2=20 taki układ równań
21 kwi 22:20
Mickej : no to u mnie też jest błąd bo nie sprawdzałem zaufałem naszemu Michałkowi ale to
wystarczy zamienić
21 kwi 22:21
Michał : widzisz... ja też potrafię irytować
21 kwi 22:22
Mickej : no fakt przynajmniej w takich zadaniach byś nie robił błedów
21 kwi 22:24
Michał : dobrze ze jesteś czujny misiu kolorowy

bo gdyby nie Ty to ciężko by było
21 kwi 22:27
Mickej : czemu misiu

? romans sie tu kroi
21 kwi 22:32
Efka: to jak wtedy wyglada, bez bledu, drugi uklad rownan? bo w tym pierwszym sie nie lapię...
21 kwi 22:33
Michał : y=−a+b
21 kwi 22:35
Mickej : patrz rozpisujemy sobie równanie okręgu w taki sposób
(x−x1)(x+1)+(y−y1)(y−2)=20 gdzie x1 i y1 to punkty które należą do prostej a drugie
równanie to równanie okręgu które znasz
21 kwi 22:38
Efka: ok, dzieki

pogubilam sie, ale juz ok
21 kwi 22:42
Bogdan:
x2 + y2 + 2x − 4y − 15 = 0, B = (3, 4)
Środek okręgu S = (−1, 2), xo = −1, yo = 2
Długość promienia okręgu R = √1 + 4 + 15 = √20
Równanie okręgu w postaci kanonicznej (x + 1)2 + (y − 2)2 = 20
Sprawdzamy, czy punkt B należy do okręgu:
9 + 16 + 6 − 16 − 15 = 0.
Tak, punkt B należy do okręgu.
Mamy napisać równanie stycznej do okręgu zawierającej punkt B.
Przypominam wzór stycznej okręgu przechodzącej przez punkt B(xB, yB) leżący na okręgu:
(xB − xo)(x − xo) + (yB − yo)(y − yo) = R2
(3 + 1)(x + 1) + (4 − 2)(y − 2) = 20
4x + 4 + 2y − 4 − 20 = 0
4x + 2y − 20 = 0 /:2 => 2x + y − 10 = 0 postać ogólna stycznej
y = −2x + 10 postać kierunkowa stycznej
21 kwi 23:15