pomocy
ela17935: 1.oblicz pole rombu o kącie ostrym 30stopni i dłuższej przekątnej równej 30 cm.
czy dobrze zrobiłam
d1=30cm a połowa 15 cm α=30stopni a połowa 15 stopni
x=15(2−
√3)
d2=2*15(2−
√3)=30(2−
√3)
| | d1*d2 | | 30*30(2−√3) | | 900(2−√3) | |
P= |
| = |
| = |
| =450(2−√3) cm2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 kwi 17:24
123: 30
2 = 2a
2 − 2a
2cos30
o
900 = 2a
2 − a
2√3
900 = a
2(2 −
√3)
| | 900 | | 2 + √3 | |
a2 = |
| * |
| |
| | 2 − √3 | | 2 + √3 | |
a
2 = 900(2 +
√3)
P = a
2*sinα
P = 450(2 +
√3) [cm
3]
Pomieszały ci się znaki
27 kwi 18:11
ICSP: 123 źle zastosowałeś twierdzenie cosinusów.
Wynik Eli jest poprawny.
27 kwi 18:12
123: O kurde sorry... zamaist"+" dałem"−"... mój błąd przepraszam bardzo
27 kwi 18:20
ICSP: tam jest − we wzorze.
Po prostu powinien być cos150o zamiast cos30o
Czytamy uważnie treść zadania.
27 kwi 18:25
123: Wiem:
po pierwsze: ...a2 + b2
po drugie nie przeczytałem, że dłuższa przekątna wiec powinno być cos[(360 − 2*30)/2]
27 kwi 18:28