logarytm w ciągu:(((
raskolnikow: | | 1 | | 1 | |
proszę o pomoc w zadaniu: wykaż .że liczby |
| , |
| , 1log122 tworzą w |
| | log32 | | log62 | |
podanej kolejności ciąg arytmetyczny oraz obl róznmice ciągu. wyraź sume 10 początkowych
wyrazów tego ciągu w zalezności od wyrazu drugiego.
27 kwi 17:19
raskolnikow: | | 1 | |
w osatnim ma być |
| |
| | log122 | |
27 kwi 17:20
raskolnikow: proszę o pomoc
27 kwi 17:23
Ajtek:
Z własnośći c. arytmetycznego:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2* |
| = |
| + |
|
|
| | log62 | | log32 | | log122 | |
Z wł. logarytmów:
Zatem:
2*log
26=log
23+log
212
log
26
2=log
2(3*12)
log
236=log
236
czyli jest to c. arytmetyczny.
Różnica:
| | 6 | |
r=log26−log23=log2 |
| =log22=1
|
| | 3 | |
Suma 10 początkowych wyrazów zapisana przy pomocy drugiego, czyli a
2=log
26
| | log26−1+log26+8 | |
S10= |
| *10=(2log26−7)*5=10log26−35 |
| | 2 | |
27 kwi 17:40
Ajtek:
Oczywiście w ostatnim nawiasie +7, na końcu +35
27 kwi 17:41
raskolnikow: dobrze,ale o ile mi wiadomo to c arytm to jest róźnica jakby kolejnego i wczesniejszego itp.,a
tu jakoś inaczej zapisałeś:( i skąd to 2 na poczatku?
27 kwi 17:47