Eto pomocy :)
Koczer: Może Ty mi pomożesz w tym jak odróżnić w zadaniach z kombinatoryki kiedy jest permitacja
bez powtorzen, kiedy z powtorzeniami, kiedy wariacja bez powtorzen, kiedy z
powtorzeniami a kiedy kombinacja? Gubie sie w tym
21 kwi 21:49
M.: mam ten sam problem...
21 kwi 22:06
mint: moze to jakos pomoze jakos
Permutacja = Pn=n! "przestawianie elementów, kolejność ważna"
| | n! | |
Kombinacje (nk)= |
| n≥k "kolejnosc nie ważna i elementy sie |
| | k!(n−k)! | |
nie powtarzaja
| | n! | |
Wariacje bez powtorzen Vkn= |
| n≥k " kolejnosc wazna, elementy nie |
| | (n−k)! | |
powtarzaja sie"
Wariacje z powtorzeniami W
kn = n
k
"kolejnosc wazna, elementy powtarzaja sie" (rzut kostka,moneta np)
k− ilosc powtorzen
n−ilonsc mozliwosci
22 kwi 09:04