MONOTONICZNOŚĆ CIĄGU
fafik: Nie miałam nigdy ciągów, jeszcze nie przerabiałam, ale muszę oddać pracę kontrolną do szkoły
wcześniej, więc korzystam z tego portalu. Proszę o pomoc:
Zbadaj monotoniczność ciągu: an=2+5*n
27 kwi 17:15
logman: potraktuj go jak funkcję liniową
27 kwi 17:16
fafik: czyli? nie wiem co masz na myśli.
27 kwi 17:16
Tomek.Noah: a
n+1−a
n=2+5*(n+1)−(2+5n)=2+5n+5−2−5n=5 5>0 zatem dany ciag jest rosnacy
27 kwi 17:17
PuRXUTM: no wreszcie jakieś zadanie

Badasz różnicę a
n−a
n−1
Jeżeli a
n−a
n−1 >0 to funkcja jest rosnąca
Jeżeli a
n−a
n−1 =0 to funkcja jest stała
Jeżeli a
n−a
n−1 <0 to funkcja jest malejąca
sprubuj sama policzyć
27 kwi 17:17
27 kwi 17:17
O: Ciąg jest arytmetyczny? Geometryczny?
27 kwi 17:18
picia: uwaga: to wariat.
27 kwi 17:20
PuRXUTM: ciąg jest arytmetyczny gdy a
n−a
n−1 jest liczbą stałą ( czyli np. 5,100,230, ale nie np.
n+1, 6n)
| | an | |
ciąg jest geometryczny gdy |
| jest liczbą stałą |
| | an−1 | |
w tym wypadku jest co ciąg arytmetyczny
27 kwi 17:21
fafik: Jakiś spam

się zdziwiłam, że tyle aż odpowiedzi. Dziękuję bardzo. Chodzę zaocznie do liceum,
babka bez sensu zadaje pracę składającą się z kilku zadań z materiału z całego semestru, a
większości jeszcze nie przerabialiśmy i zadania to dla mnie czarna magia, pierwszy raz widzę
takie zestawienie liczb

kosmos

DZIĘKI WIELKIE
27 kwi 17:24
fafik: A jeszcze pytanie. Koleżanka ma takie roziwązanie tego zadania:
a)
an =2+5n
a1= 2+5*1
a1 = 7
b)
a2=2=5*2
a2= 1
c)
a3=2+5*3
a3=17
O co chodzi? całkiem różni się od tego wyżej, tu jest rozbite jakoś
27 kwi 17:28
fafik: fafik: A jeszcze pytanie. Koleżanka ma takie roziwązanie tego zadania: a) an =2+5n a1= 2+5*1 a1
= 7 b) a2=2=5*2 a2= 1 c) a3=2+5*3 a3=17 O co chodzi? całkiem różni się od tego wyżej, tu jest
rozbite jakoś
27 kwi 18:00