zadanie z geometrii:)
karol922: udowodnij, że trójkąt, który ma wszystkie środkowe równej długości, jest równoboczny.
21 kwi 21:40
karol922: ktos podpowiedziałby, jak się do tego zabrac?
21 kwi 22:12
dpelczar: Podpowiedz − srodkowe trójkata zawsze dzielą ci trojkąt na dwie równe czesci
21 kwi 22:24
karol922: aha, czyli podzielą nam trójkąt na 6 równych odcinków, po dwa na każdym boku, tak? o to
chodzi?
21 kwi 22:28
Bogdan:
a, b, c − długości boków rombu.
s
a, s
b, s
c − środkowe w trójkącie opadające na bok wymieniony w dolnym indeksie.
Przedstawiam jeden ze sposobów rozwiązania zadania:
Z wzorów kosinusów wyprowadza się wzory na długości środkowych.
Jeśli środkowe są równe, to:
2b
2 + 2c
2 − a
2 = 2a
2 + 2c
2 − b
2 => a = b
i
2a
2 + 2c
2 − b
2 = 2a
2 + 2b
2 − c
2 => b = c
Skoro a = b = c, to trójkąt jest równoboczny.
21 kwi 22:50
karol922: dzięki wielkie

a da się to zrobic w inny sposób?
21 kwi 22:55
xpt: Da się, ja wpadłem na bardzo prosty (jeżeli chodzi o potrzebne informacje) sposób, ale
jeśli chodzi o zapis, to zajmowałby na oko 3 razy tyle miejsca co sposób Bogdana
(w pionie, w poziomie byłby cąły wypełniony), więc myślę, że nawet nei warto go
przedstawiać ;)
21 kwi 23:25
karol922: no ok

dzieki na pomoc wszystkim

dużo mi to wyjaśniło
21 kwi 23:29
woda: heh
2 maj 19:16