tożsamość
Znów Ja;/: Proszę czy może mi ktoś pomóż sprawdzić tożsamośc w tym przykładzie...bez niego nie
zrobię następnych

nie mam pomysłu
| 1+cosα | | sinα | |
| = |
| |
| sinα | | 1−cosα | |
21 kwi 20:55
Michał : pomnóż na krzyż , skorzystaj z pewnego wzoru skróconego mnożenia i z jedynki
trygonometrycznej ... powinno wyjść : sin
2α=sin
2α
Pozdrawiam
21 kwi 20:59
Życzliwa:
Pomnóz na ukos: otrzymasz 1−cos
2α=sin
2α, a to jest sin
2α+cos
2α=1, czyli jedynka
trygonometryczna
21 kwi 21:00
Znów Ja;/: Hmm ja własnie tak robiłam..ale czy mozna mnożyć tak na krzyż jesli sprawdzam czy lewa
strona równa się prawej?

jak tak to swietnie.
A w tym przykładzie:
| | 1 | | 1 | | sinα | | cosα | |
( |
| − |
| )*(1+tgα+ctgα)= |
| − |
|
|
| | cosα | | sinα | | cos2α | | sin2α | |
co mam przekształić? bo własnie tych dwóch nie umiałam zrobic:(
21 kwi 21:09
Mickej : a wy jej zle tłumaczycie

Tożsamość trygonometryczna to takie cudo w którym z jednej strony mamy dojść do drugiej
czyli nie mnożymy na Krzyż jak w równaniu tylko machamy tak żeby dojść do tego co jest
po drugiej stronie
21 kwi 21:11
Michał : można pomnożyć na krzyż ... w drugim proponuje zmienić tg i ctg na sinusy i cosinusy i
wymnozyć to co jest po lewej a nastepnie dążyć do prawej
21 kwi 21:12
Michał : nie koniecznie
21 kwi 21:12
Mickej : koniecznie ewentualnie można działać na obu stronach ale nie przenosimy nie mnożymy i nie
robimy jakichś innych cmojów bojów bo wtedy to by było równanie
21 kwi 21:13
Michał : Mickej w udowadnianniu tożsamości chodzi o to aby udowodnić ze L=P .. a jak to zrobisz to
już twoja sprawa
21 kwi 21:14
Znów Ja;/: Ale nic mi nie wychodzi z tego jak chce przekształcic..

wszystko mi wychodziło i nagle
te dwa nie moga

nic sie nie chce skrócić i wogole

jedynie na ukos wychodzi ale własnie wydaje mi sie tez ze tak nie mozna:(
21 kwi 21:17
Mickej : spoko spróbuj tak zrobić na maturze zobaczymy jak na tym wyjdziesz
21 kwi 21:18
Mickej : spoko spróbuj tak zrobić na maturze zobaczymy jak na tym wyjdziesz
21 kwi 21:19
Michał : już robie drugie
21 kwi 21:20
Mickej : Jeszcze masz tak na imię jak ja no popatrz. Wiesz ja jestem takim irytującym typkiem
który potrafi wyprowadzic z równowagi samym spojrzeniem i wręcz lubie to robić
21 kwi 21:22
Znów Ja;/: Ejj no nie kłoćcie się:( bo to teraz wychodzi ze przeze mnie

ja serio nie wiem jak to
zrobic:( siedze nad tym juz tyle:( i znów banie dostane
21 kwi 21:23
Michał : mam

zapisz P=przepisz lewą stronę i tylko nią się zajmij ... w drugim nawiasie zmień
tgα i ctgα na sin/cos i cos/sin ... wykonaj mnożenie ... tam wyjdzie Ci to do czego
| | 1 | |
dążysz i kilka innych w stylu |
| one sie pododają i poodejmują (zredukują) i |
| | cosα | |
bedziesz miał samą prawą stronę ... zapisujesz L=P i stawiasz magiczny kwadracik
21 kwi 21:25
Michał : mnie nie wyprowadzisz .. wiem co robię , a jak nie to pisze że nie jestem pewien ...
Powodzenia w rozwiązywani "znowu Ja"
21 kwi 21:26
Mickej : ja ci przy kolacji moge wytłumaczyć aktualnie jestem stanu wolnego
21 kwi 21:26
tim: Mickej

No nie mów, że dziewczyny nie rozchwytują tak przystojnego i mądrego mężczyzny
21 kwi 21:27
Mickej : no teraz w miare dobrze zrobił
21 kwi 21:27
Mickej : za młody jesteś nie wiesz o co chodzi
21 kwi 21:27
tim: Ja?! No dobra... jestem za młody... Nie wtrącam się
21 kwi 21:28
Eta:
Witam: w przykładzie pierwszym, tak:
1+ cosα= 2cos2α2
1 − cosα= 2sin2α2
ponad to : sinα= 2sinα2*cosα2
podstaw do lewej i prawej srtony
skróci sie po lewej sinα2
a po po prawej cosα2
wyjdzie L= tgα2 i P= tgα2
czyli L=P tożsamość prawdziwa , gdy sinα≠0 i 1−cosα≠0
21 kwi 21:28
Michał : mickej racja

po... mi sie ... respekt
21 kwi 21:30
Znów Ja;/: Dzięki wielkie chłopaki może dostane chociaż dwa

choć nie bardzo mi idzie

ale...Jesteście naprawę geniuszami..a ja to hmm..musze przyznac jednak faceci są lepsi od
kobiet
21 kwi 21:30
Eta:
1 + cosα= cos0o + cosα= ....... zastosuj wzór i wyjdzie = 2sin2α2
podobnie 1 − cosα= cos0o − cosα= ...... = 2cos2α2
21 kwi 21:32
Znów Ja;/: Ooo czyli jeszcze inaczej

hmm..dziekuje ;−)
21 kwi 21:32
Mickej : Zamiast negocjować ze mna kolacje to ty chwalisz wszystkich facetów ale akurat poprawne
rozwiązanie jest zrobione przez kobietę "Eta"
21 kwi 21:33
Eta:
Znów ja....... szkoda że wcześniej nie napisałeś tej "mądrości"
o facetach


! nie podałabym Ci rozwiazania
21 kwi 21:34
Znów Ja;/: 
no teraz już widzę

Kalacja z geniuszem no no

ale to chyba nagroda a nie wiem czy zasłużyłam jak nie umiem takiego zadania zrobić
21 kwi 21:34
Znów Ja;/: Kurcze nie wiedziałam że dziewczyna mi pomoże bo tak chłopaki sie udzielali

przepraszam

naprawde...i DZIĘKUJĘ
21 kwi 21:35
Mickej : i dalej nic o mojej kolacji
21 kwi 21:42
Znów Ja;/: hah a kto powiedział ze nic?
21 kwi 21:46
Mickej : ok to powiedz skąd jesteś bo nie wiem jakie są rokowania na tą kolacje

?
21 kwi 21:49
Znów Ja;/: 
Ja z pięknej małopolski

A znając życie to Ciebie gdzieć nad morze wywiało?

heh a Ty skąd?
21 kwi 21:51
Mickej : Śląsk jak będziesz miała ochote to zaklikaj 3444178
21 kwi 21:53
Eta: To co dawać te drugą tozsamość?
21 kwi 21:55
Michał : no pięknie .. się porobiło
21 kwi 21:56
Znów Ja;/: hmm

zrobiłam tą jedna ale chyba źle

a tą druga nie czaje i tak
21 kwi 22:10
Michał : przecież podałęm Ci jak ją zrobić

wypisz sobie wszystkie wzory na jakiejś kartce

to
Ci znacząco pomoże jak bedziesz widziała wszystkie wzory w jednym miejscu
21 kwi 22:12
21 kwi 22:16
Znów Ja;/: Ale ja wiem wiem...zrobiłam juz około dwadziescia takich przykładów znam wzory tylko w
tych dwóch mi nic nie wychoidziło:(
21 kwi 22:16
21 kwi 22:16
Bogdan:
Można też tak:
| | 1+cosα | | 1+cosα | | 1−cosα | | 1−cos2α | |
L = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | sinα | | sinα | | 1−cosα | | sinα(1−cosα) | |
| | sin2α | | sinα | |
= |
| = |
| = P |
| | sinα(1−cosα | | 1−cosα | |
Można w podobny sposób rozpocząć od prawej strony i dojść do lewej:
| | sinα | | sinα | | 1+cosα | | sinα(1+cosα) | |
P = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | 1−cosα | | 1−cosα | | 1+cosα | | 1−cos2α | |
| | sinα(1+cosα) | | 1+cosα | |
= |
| = |
| = L |
| | sin2α | | sinα | |
21 kwi 22:25
Mickej : rozdaje a z facetami nie ma frajdy z pisania
21 kwi 22:26
21 kwi 22:27
dpelczar: a apropo... czy przekątna rombu dzieli kąt na dwie rowne czesci − zawsze
21 kwi 22:28
dpelczar: wiem ze glupie pytanie... ale nie mam pewnosci...
21 kwi 22:28
Mickej : nie nie dzieli ich na połowe dzieli je dokładnie na jedną drugą
21 kwi 22:29
Znów Ja;/: Dziękuję bardzo Bogdan. Teraz już w pełni rozumiem . Dziekuje.
21 kwi 22:31
Eta:
21 kwi 22:33
Znów Ja;/: Dzięki wszystkim za pomoc
21 kwi 22:41