matematykaszkolna.pl
tożsamość Znów Ja;/: Proszę czy może mi ktoś pomóż sprawdzić tożsamośc w tym przykładzie...bez niego nie zrobię następnych nie mam pomysłu
1+cosα sinα 

=

sinα 1−cosα 
21 kwi 20:55
Michał : pomnóż na krzyż , skorzystaj z pewnego wzoru skróconego mnożenia i z jedynki trygonometrycznej ... powinno wyjść : sin2α=sin2α Pozdrawiam emotka
21 kwi 20:59
Życzliwa: Pomnóz na ukos: otrzymasz 1−cos2α=sin2α, a to jest sin2α+cos2α=1, czyli jedynka trygonometrycznaemotka
21 kwi 21:00
Znów Ja;/: Hmm ja własnie tak robiłam..ale czy mozna mnożyć tak na krzyż jesli sprawdzam czy lewa strona równa się prawej?emotka jak tak to swietnie. A w tym przykładzie:
 1 1 sinα cosα 
(

)*(1+tgα+ctgα)=

cosα sinα cos2α sin2α 
co mam przekształić? bo własnie tych dwóch nie umiałam zrobic:(
21 kwi 21:09
Mickej : a wy jej zle tłumaczycie Tożsamość trygonometryczna to takie cudo w którym z jednej strony mamy dojść do drugiej czyli nie mnożymy na Krzyż jak w równaniu tylko machamy tak żeby dojść do tego co jest po drugiej stronie
21 kwi 21:11
Michał : można pomnożyć na krzyż ... w drugim proponuje zmienić tg i ctg na sinusy i cosinusy i wymnozyć to co jest po lewej a nastepnie dążyć do prawej emotka
21 kwi 21:12
Michał : nie koniecznie
21 kwi 21:12
Mickej : koniecznie ewentualnie można działać na obu stronach ale nie przenosimy nie mnożymy i nie robimy jakichś innych cmojów bojów bo wtedy to by było równanie
21 kwi 21:13
Michał : Mickej w udowadnianniu tożsamości chodzi o to aby udowodnić ze L=P .. a jak to zrobisz to już twoja sprawa
21 kwi 21:14
Znów Ja;/: Ale nic mi nie wychodzi z tego jak chce przekształcic..wszystko mi wychodziło i nagle te dwa nie moga nic sie nie chce skrócić i wogole jedynie na ukos wychodzi ale własnie wydaje mi sie tez ze tak nie mozna:(
21 kwi 21:17
Mickej : spoko spróbuj tak zrobić na maturze zobaczymy jak na tym wyjdziesz
21 kwi 21:18
Mickej : spoko spróbuj tak zrobić na maturze zobaczymy jak na tym wyjdziesz
21 kwi 21:19
Michał : już robie drugie
21 kwi 21:20
Mickej : Jeszcze masz tak na imię jak ja no popatrz. Wiesz ja jestem takim irytującym typkiem który potrafi wyprowadzic z równowagi samym spojrzeniem i wręcz lubie to robić
21 kwi 21:22
Znów Ja;/: Ejj no nie kłoćcie się:( bo to teraz wychodzi ze przeze mnieemotka ja serio nie wiem jak to zrobic:( siedze nad tym juz tyle:( i znów banie dostane
21 kwi 21:23
Michał : mam emotka zapisz P=przepisz lewą stronę i tylko nią się zajmij ... w drugim nawiasie zmień tgα i ctgα na sin/cos i cos/sin ... wykonaj mnożenie ... tam wyjdzie Ci to do czego
 1 
dążysz i kilka innych w stylu

one sie pododają i poodejmują (zredukują) i
 cosα 
bedziesz miał samą prawą stronę ... zapisujesz L=P i stawiasz magiczny kwadracik emotka
21 kwi 21:25
Michał : mnie nie wyprowadzisz .. wiem co robię , a jak nie to pisze że nie jestem pewien ... Powodzenia w rozwiązywani "znowu Ja" emotka
21 kwi 21:26
Mickej : ja ci przy kolacji moge wytłumaczyć aktualnie jestem stanu wolnego
21 kwi 21:26
tim: Mickej No nie mów, że dziewczyny nie rozchwytują tak przystojnego i mądrego mężczyzny
21 kwi 21:27
Mickej : no teraz w miare dobrze zrobił
Mickej : za młody jesteś nie wiesz o co chodzi
tim: Ja?! No dobra... jestem za młody... Nie wtrącam się emotka
21 kwi 21:28
Eta: Witam: w przykładzie pierwszym, tak: 1+ cosα= 2cos2α2 1 − cosα= 2sin2α2 ponad to : sinα= 2sinα2*cosα2 podstaw do lewej i prawej srtony skróci sie po lewej sinα2 a po po prawej cosα2 wyjdzie L= tgα2 i P= tgα2 czyli L=P tożsamość prawdziwa , gdy sinα≠0 i 1−cosα≠0
21 kwi 21:28
Michał : mickej racja po... mi sie ... respekt
21 kwi 21:30
Znów Ja;/: Dzięki wielkie chłopaki może dostane chociaż dwaemotka choć nie bardzo mi idzie ale...Jesteście naprawę geniuszami..a ja to hmm..musze przyznac jednak faceci są lepsi od kobiet
21 kwi 21:30
Eta: 1 + cosα= cos0o + cosα= ....... zastosuj wzór i wyjdzie = 2sin2α2 podobnie 1 − cosα= cos0o − cosα= ...... = 2cos2α2
21 kwi 21:32
Znów Ja;/: Ooo czyli jeszcze inaczejemotka hmm..dziekuje ;−)
21 kwi 21:32
Mickej : Zamiast negocjować ze mna kolacje to ty chwalisz wszystkich facetów ale akurat poprawne rozwiązanie jest zrobione przez kobietę "Eta"
21 kwi 21:33
Eta: Znów ja....... szkoda że wcześniej nie napisałeś tej "mądrości" o facetach! nie podałabym Ci rozwiazania
21 kwi 21:34
Znów Ja;/: no teraz już widzę Kalacja z geniuszem no no ale to chyba nagroda a nie wiem czy zasłużyłam jak nie umiem takiego zadania zrobić
21 kwi 21:34
Znów Ja;/: Kurcze nie wiedziałam że dziewczyna mi pomoże bo tak chłopaki sie udzielaliemotka przepraszam emotka naprawde...i DZIĘKUJĘ
21 kwi 21:35
Mickej : i dalej nic o mojej kolacji
21 kwi 21:42
Znów Ja;/: hah a kto powiedział ze nic? emotka
21 kwi 21:46
Mickej : ok to powiedz skąd jesteś bo nie wiem jakie są rokowania na tą kolacje?
21 kwi 21:49
Znów Ja;/: Ja z pięknej małopolski A znając życie to Ciebie gdzieć nad morze wywiało? heh a Ty skąd?emotka
21 kwi 21:51
Mickej : Śląsk jak będziesz miała ochote to zaklikaj 3444178
21 kwi 21:53
Eta: To co dawać te drugą tozsamość?emotka
21 kwi 21:55
Michał : no pięknie .. się porobiło
21 kwi 21:56
Znów Ja;/: hmm emotka zrobiłam tą jedna ale chyba źle a tą druga nie czaje i tak
21 kwi 22:10
Michał : przecież podałęm Ci jak ją zrobić emotka wypisz sobie wszystkie wzory na jakiejś kartce emotka to Ci znacząco pomoże jak bedziesz widziała wszystkie wzory w jednym miejscu
21 kwi 22:12
dpelczar: Mickej a moge ja do ciebie zagadac
21 kwi 22:16
Znów Ja;/: Ale ja wiem wiem...zrobiłam juz około dwadziescia takich przykładów znam wzory tylko w tych dwóch mi nic nie wychoidziło:(
dpelczar: Tak numery rozdajesz
Bogdan: Można też tak:
 1+cosα 1+cosα 1−cosα 1−cos2α 
L =

=

*

=

=
 sinα sinα 1−cosα sinα(1−cosα) 
 sin2α sinα 
=

=

= P
 sinα(1−cosα 1−cosα 
Można w podobny sposób rozpocząć od prawej strony i dojść do lewej:
 sinα sinα 1+cosα sinα(1+cosα) 
P =

=

*

=

=
 1−cosα 1−cosα 1+cosα 1−cos2α 
 sinα(1+cosα) 1+cosα 
=

=

= L
 sin2α sinα 
21 kwi 22:25
Mickej : rozdaje a z facetami nie ma frajdy z pisania
21 kwi 22:26
dpelczar: hehe emotka wiem cos o tym emotka
21 kwi 22:27
dpelczar: a apropo... czy przekątna rombu dzieli kąt na dwie rowne czesci − zawsze
21 kwi 22:28
dpelczar: wiem ze glupie pytanie... ale nie mam pewnosci...
21 kwi 22:28
Mickej : nie nie dzieli ich na połowe dzieli je dokładnie na jedną drugą
21 kwi 22:29
Znów Ja;/: Dziękuję bardzo Bogdan. Teraz już w pełni rozumiem . Dziekuje.
21 kwi 22:31
Eta: emotka
21 kwi 22:33
Znów Ja;/: Dzięki wszystkim za pomocemotka
21 kwi 22:41