zadania
Tomek: 1. Niech a − b będą takimi liczbami rzeczywistymi dodatnimi, że 3a=25 oraz 5b=27.
Uzasadnij, że iloczyn liczb a i b jest liczbą naturalną.
2. Na okręgu o równaniu x2+y2=1 wyznacz taki punkt M=(x,y), aby wyrażenie 3x+4y miało
największą wartość.
3. Wyznacz najmniejszą dodatnią liczbę x spełniającą jednocześnie dwa warunki: cos2x= −1,
cos3x=0
21 kwi 20:49
Mickej :
1.
3a=25 czyli a=log325
5b=27 czyli b=log527
ab=log325*log527 zamień podstawy i ogień bedzie
21 kwi 20:55
Mickej : co do 2 to tylko punkt przecięcia sie okręgu z prostą tam nie ma co za bardzo wyznaczać
będą 2 punkty z czego jeden większy to chyba dasz rade wyznaczyć
4y=3x
x2+y2=1
rozwiąż to przynajmniej tak mi sie to widzi
21 kwi 20:58
Tomek: a w tych:
1. Uzasadnij, że jeśli liczby x1, x2 są pierwiastkami równania ax2+bx+c=0, gdzie
ac≠0, to liczby 1/x1, 1/x2 są pierwiastkami równania cx2+bx+a=0
2. Wiemy, że kwadrat pewnej liczby jest o 1 większy od tej liczby. O lie czwarta potęga
tej liczy jest większa od jej kwadratu?
3. W urnie znajduje się 3 kule białe i 2 czarne. Ile co najmniej należy dołożyć kul
białych, aby przy losowaniu dwóch kul prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych
wzrosło ponad dwa razy?
21 kwi 21:22
Mickej : o pierwsze mi sie podoba juz pisze sobie w zeszycie
21 kwi 21:34
Mickej : jak go znajde czekaj 5 min
21 kwi 21:35
Mickej : hmm no nie wiem musze sie zadumać nad tym pierwszym
21 kwi 21:49
Mickej : na wzorach vieta trzeba pojechać w tym pierwszym jak sie zamieni a z c to tak wyjdzie
21 kwi 22:34
Bogdan:
Ad 2. W tym zadaniu nie ma podanego równania prostej, nie można więc zapisać
tak, jak proponuje Mickej: 4y = 3x.
W zadaniu chodzi o to, że trzeba znaleźć dwie liczby: x, y takie, które dają
największą wartość z = 3x + 4y. Punkt o współrzędnych (x, y) należy do okręgu.
Jest co wyznaczać w tym zadaniu, bo to zadanie należy do zadań optymalizacyjnych.
22 kwi 00:47
Eta: M(35,45) lub M(−35, 45)
czy taka jest odp . ..... Bogdanie?
22 kwi 01:45
Mickej :
x
2+y
2=1
3x+4y=max
x=
√1−y2 z pierwszego równania
f(y)=3
√1−y2+4y
9−9y
2=16y
2
czyli max jest dla x=0
0+y
2=1
y=1
czyż nie
22 kwi 07:22