21 kwi 20:31
imię lub nick: no to może napisz co już zrobiłeś
21 kwi 20:54
Życzliwa:
oznaczmy a−ramie trapezu, b−krótsza podstawa, c−dłuzsza podstawa, d−przekatna,
h−wysokosc
2a+b+c=60
z tego ze w trapez wpisano okrag jest własnosc: a+a=b+c, czyli podstawiajac do obwodu,
mamy:
2a+2a=60, a=15.
b+c=30
P=1/2(b+c)h=1/2*30*h=15*h
21 kwi 20:55
Życzliwa:
zastanawiam sie nad h?
21 kwi 20:56
Życzliwa:
macie jakis pomysł?
21 kwi 20:58
tim: Ja mam
21 kwi 21:07
13LateK: do tego doszedł♥em również...
21 kwi 21:08
tim:

Skoro b + c = 30 to:
niebieskie = b
szare = x
pomarańczowe = 17 przekątna
czerwone = h
c = b + 2x
b + b + 2x = 30
2b + 2x = 30
b + x = 15
Mamy więc obliczony bok różowy.
Liczymy z tw. Pitagorasa h.
h
2 + (b+x)
2 = 17
2
h
2 + 15
2 = 17
2
h = 8
21 kwi 21:09
Eta: Ja też mam
h= 8
21 kwi 21:09
Eta: 
Tim
21 kwi 21:10
tim: Trzeba wpaść na to
21 kwi 21:11
Eta: No, trzeba

( nie takie trudne?)
21 kwi 21:12
tim: Do kogo to pytanie?
21 kwi 21:13
13LateK: ja no wpadlem...

ale zamiast b +x podstawiłem b−krótsza podstawa/2 + b i tak mi kurcze
nie wyszło... a wystarczyło prościej... dzienx
21 kwi 21:14