oblicz dziedzinę funkcji
arek: x+1
−−−−−=0
x−1
21 kwi 20:27
tim:
Oblicz, czy podaj dziedzinę funkcji? Czy to i to?
21 kwi 20:28
dpelczar: nie rozumiem chodzi ci o to ze
x+1x−1 = 0
21 kwi 20:29
arek: dziedzinę
21 kwi 20:29
arek: tak
21 kwi 20:29
Mickej : dziedziny się ani nie podaje ani nie oblicza tylko sie wyznacza
21 kwi 20:29
dpelczar: tim − jak robisz takie ułamki

takie wyrazne
21 kwi 20:29
arek: ok:}
21 kwi 20:29
tim: U { }{ }
21 kwi 20:30
dpelczar: MICKEY brawa za błyskotliwosc

dziedzinąjest cały R − czyli liczby rzeczywiste
bez liczby 1 a zapisac to tak
D
f = R\ {1}
21 kwi 20:30
tim: Czyli dziedzinę?

W mianowniku nie może być 0.
x − 1≠ 0
x ≠ 1
D
f .,..
21 kwi 20:30
dpelczar: o dzieki TIM
21 kwi 20:31
arek: dziex
21 kwi 20:31
tim: Tu masz z boku Kliknij po więcej przykładów.
21 kwi 20:32
dpelczar: widziałem tylko nie zauwazylem "U" z duzej litery...
21 kwi 20:34