prosze o pomoc
ss: f'(x)=(2x2)
21 kwi 20:23
xpt: f'(x)=(2x2) ?
21 kwi 20:24
ss: f'(x)=(2x2)
21 kwi 20:25
Mickej : no i co z tym
21 kwi 20:31
dpelczar: tam jest 2 do pot. 2x czy ma byc 2 do pot. x
2 
i masz policzyc pochodną

?
21 kwi 20:46
dpelczar: bo widze tam F prim
21 kwi 20:47
Mickej : dpelczar ty student czy licealista
21 kwi 20:48
dpelczar: student pierwszego roku ale ucze sie matmy na nowo bo mature chce wynik poprawic − a ty

wiek jaki
21 kwi 20:49
Mickej : 20 technikum maturę zdaje w tym roku a gdzie chodzisz na studia

?
21 kwi 20:51
dpelczar: w krosnie kolo rzeszowa podkarpacie − za słabo napisalem mature z matmy i nie dostalem
sie do warszawy na pozarnictwo... dlatego poszedlem na rok na informatyke i mam zamiar
pisac jeszcze raz matme rozszerzona
21 kwi 20:55
Mickej : yhm ja też pisze właśnie matmę R i mam zamiar sie dostać na AGH więc tam nie idz bede
miał większe szanse na dostanie sie
21 kwi 20:59
dpelczar: spoko

ja na SGSP w wa−wie czyli szkola pozarnicza
21 kwi 21:01
dpelczar: a powiedz mi jak sie do matury uczysz

co robisz i w jaki sposob
21 kwi 21:01
Mickej : teraz już nic odpoczywam a wcześniej to cała masa zadań no i raz na jakiś czas chodziłem
do takiedo ziomka i on mnie uczył rożnych ciekawostek
21 kwi 21:04
Bogdan:
y = 2x2
Jeśli y = af(x) to pochodna y' = f' (x) * af(x) lna
y' = 2x * 2x2 * ln2 = 2x + x2 ln2
21 kwi 23:30
Andrzej: 2x ≠2x
22 kwi 12:15
Bogdan:
Andrzeju − o co chodzi?
22 kwi 12:34
Bogdan:
Pochodna funkcji y = 2x2 została poprawnie wyznaczona i wyraża się
wzorem; y' = 2x+x2 ln2.
Jeśli coś jest niejasne, to zadaj Andrzeju konkretne pytanie.
22 kwi 12:45
Andrzej: Już odpowiadam.
Według mnie pochodna jest y'=2x2+1*x*ln2
22 kwi 12:57
Andrzej: Po prostu chodzi oto, że 2x*2x2 nie równa się 2x+x2
22 kwi 13:01
Bogdan:
No to inny sposób na wyznaczenie tej pochodnej.
y = 2
x2 logarytmujemy obustronnie
lny = ln2
x2
lny = x
2ln2 obliczamy pochodne lewej i prawej strony
| 1 | |
| *y' = 2xln2 mnożymy obustronnie przez y, czyli przez 2x2 |
| y | |
y' = 2
x2*2xln2 = 2
x2+1xln2
Tak jest, masz rację

Podałem przedtem y' = 2x * 2
x2 * ln2 = 2
x + x2*ln2 i mimo, że przed
znakiem = umieściłem 2x * 2
x2, to za tym znakiem już napisałem niepoprawnie.
Dziękuję za zwrócenie uwagi.
22 kwi 13:12