z gory dzieki za pomoc
Daniel: Zapytanie odnoscnie prawdopodobienstwa
Mam takie zadanie:
Oblicz prawdopodobieństwo tego że w trzech rzutach symetryczną kostką do gry suma kwadratów
licz uzyskanych oczek, będzie podzielna przez 3.
Ω=6*6*216
I tutaj mam zapytanie odnosnie okreslenia zbioru A.
ja okreslilem go wten sposob
27 kwi 15:39
Mila: Wyjaśnij dlaczego tak ustaliłeś moc Ω i moc zbioru A?
Ja mam inne rozwiązanie.
27 kwi 15:45
Tomek.Noah: Ω=6*6*6
27 kwi 15:48
Daniel: moc to chyba proste wszystkich mozliwych losowan jest 216.
a zbior A to nie wiem czemu tak ustalilem, chyba ze 6 razy mozemy wylosowac za pierwszym razem
, 6 za drugim razem , za trzeci 6 razy, i to wszystko musi dzielic sie przez 3 .
27 kwi 15:48
Daniel: tam zle napisalem

moc banalne
chodzilo mi o zbior A
27 kwi 15:49
Daniel: moc omega banalne*
27 kwi 15:50
Tomek.Noah: A to predzej cos takiego zauzmy ze bedziemy miec 1,1,1 odniesione do kwadratu i ich sumada 3
wiec jest podzielne przez 3 itd
27 kwi 15:50
Daniel: NIE OGARNIAM

/
27 kwi 15:54
Mila:
Zauważ ,że
12=1=3*0+1
22=4=3+1
32=9=3*3
42 =16=5*3+1
52=25 = 8*3+1
62=36=12*3
Jeśli suma kwadratów oczek ma być podzielna przez 3 to jakie to mogą być zdarzenia?
np(3,6,3) albo(1,2,4) ale nie może być takie:(1,3,6)
spróbuj ustalić teraz liczebność zbioru A.
27 kwi 15:55
Mila: tinycc za ile?
27 kwi 15:57
Mila: Daniel − dobrze.
27 kwi 16:06
Mila: ?
27 kwi 20:33