trygonometria
unicorn792: sin22α = ?
ile to się równa, bo nie wiem jak to obliczyć?
27 kwi 15:06
think: a pozostała treść zadania?
27 kwi 15:10
logman: to ma być całe zadanie
27 kwi 15:11
unicorn792: chodzi mi tylko o rozpisanie tego..
27 kwi 15:16
think: unicorn to można rozpisać na wiele sposobów
sin22α = 1 − cos22α
lub
sin22α = 4sin2αcos2α i na pewno jest sporo więcej możliwości rozpisania tego.
27 kwi 15:17
unicorn792: bo mam w zadaniu −2cos2xsin2x i to można zapisać −1/2sin22α i ja nie mam pojęcia dlaczego..
27 kwi 15:18
unicorn792: to chodzi o to, że jeśli podniosę tą 2, co stoi przy α i pomnożę przez −1/2 to wyjdzie 2?
27 kwi 15:20
unicorn792: −2 *
27 kwi 15:20
think: 2sinxcosx = sin2x
taki jest wzór
to w takim razie jak podniesiesz stronami do kwadratu masz
4sin
2xcos
2x = sin
22x
| | 1 | | 1 | |
a że masz −2sin2xcos2x = − |
| *4sin2xcos2x = − |
| sin22x |
| | 2 | | 2 | |
27 kwi 15:26
unicorn792: ok, dziekuje bardzo, rozumiem
27 kwi 15:32