| x+6 | ||
∫ | dx = | |
| x2−3 |
| 1 | 2x | dx | |||||||||||
∫ | dx = | ∫ | dx + 6∫ | dx = .... | ||||||||||
| x2−3 | 2 | x2−3 | x2 − 3 |
| 1 | 2x | 1 | |||
∫ | dx = | ln Ix2−3I + C | |||
| 2 | x2−3 | 2 |
| dx | dx | 1 | x−√3 | |||||
6∫ | dx = 6∫ | dx = 6 | ln I | I + C = | ||||
| x2−3 | x2−(√3)2 | 2√3 | x+√3 |
| 3 | x−√3 | ||
ln I | I + C | ||
| √3 | x+√3 |
| 1 | 3 | x−√3 | ||||
... = | ln Ix2−3I + | ln I | I + C | |||
| 2 | √3 | x+√3 |
| 1 | √3+x | ||
ln Ix2−3I − √3 ln I | I + C | ||
| 2 | √3−x |
np calka ∫e−x2dx fajna całka mi ja zajęło ponad rok
rozwiązanie dopóki nie przeczytałem o całkach podwójnych
| 1 | 3 | √3−x | |||
ln|x2−3|+ | ln| | |=(zajme się druga cześcią ) | |||
| 2 | √3 | √3+x |
| 3 | 3√3 | ||
= | =√3 | ||
| √3 | 3 |
| √3−x | √3+x | √3+x | ||||
ln| | |=ln(| | )|)−1=−ln| | | i teraz wziasc to do | |||
| √3+x | √3−x | √3−x |