matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
przemek:
wykonaj działania
2
3
a)
+
=
x+1
x−2
x+3
x+2
b)
−
=
2x−4
x
2
−2x
x
2
+2x
x−1
c)
*
=
x
2
−1
x+2
4x
2
−9
15+10x
d)
/
=
2x
2
−3x
3x
2
27 kwi 08:18
Patronus:
Wspólne mianowniki tworzysz mnożąc mianowniki dodawanych ułamków przez siebie: a) wspólnym mianownikiem będzie (x+1)(x−2)
2(x−2)
3(x+1)
2(x−2) + 3(x+1)
+
=
(x+1)(x−2)
(x+1)(x−2)
(x+1)(x−2)
i reszta tak samo
27 kwi 08:42