Ciągi, matma
kasien94: Mam problem z tym zadaniem. Proszę, niech mi ktoś pommoże. Z góry dzięki za pomoc.

5. Długości boków prostokąta i długość jego przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz
długości boków i pole prostokąta. Obwód jest równy 28.
27 kwi 03:21
ICSP: załóżmy ze boki mają długości :
a−r
a
natomiast przekątna ma długość a + r
mam więc :
a−r + a−r + a + a = 28 − ze wzoru na obwód prostokąta
4a − 2r = 28
2a − r = 14
oraz z twierdzenia Pitagorasa otrzymamy :
(a−r)
2 + a
2 = (a+r)
2
a
2 − 2ar + r
2 +a
2 = a
2 + 2ar + r
2
a
2 = 4ar
a
2 − 4ar = 0
a(a − 4r) = 0
a = 0 − sprzeczne
a − 4r −

a − 4r = 0
2a − r = 14
mamy układ równań. pierwsze przemnażam przez −2 i od razu odejmuje
7r = 14
r = 2
zatem
a −4r = 0
a − 8 = 0
a = 8
mamy więc : a = 8,r = 2
nasz trójkąt ma boki :
a − r = 8−2 = 6
a = 8
P = 6*8 = 48
27 kwi 03:27
kasien94: Ta piatka mi się wymsknęla przed treścią zadania, sorki
27 kwi 03:28
ICSP: Domyśliłem się ze jest to zad 5
27 kwi 03:28
kasien94: Genialnie policzone

Dzięki
27 kwi 03:34