?
anonim: Na ile sposobów można ustawić 6 osób na 8 miejscach? Czy jest to 6 elementowa wariacja zbioru 8
elementowego?
Może ktoś wytłumaczyć?
27 kwi 01:19
123: | 8! | | 8*7*6*5*4*3*2*1 | |
| = |
| = 8*7*6*5*4*3 = 20160 sposobów |
| (8−6)! | | 2*1 | |
27 kwi 01:45
123: Lub prościej:
C
18*C
17*C
16*C
18*C
15*C
14*C
13 = 8*7*6*5*4*3
Dlaczego tak... Ponieważ 1 osoba może zająć "1" miejsce z "8", potem jak zajmie to następna
osoba ma "1" z "7" pozostałych do wyboru i tak aż dojdziemy do 6 osoby, której zostaje do
wyboru "1" z pośród "3" pozostałych
27 kwi 01:48
anonim: Dzięki mistrzu
27 kwi 02:19
27 kwi 02:30