prosze o pomoc
mir: witam prosze o pomoc i sprawdzenie czy mi dobrze wyszlo w zadaniu mi wyszło ze druga wysokosc
| | 1 | |
wynosi 5 |
| a zadanie brzmi tak :Boki równoległoboku mają długość 12 cm i 9 cm, a jedna z |
| | 3 | |
wysokości ma długość 4 cm. Oblicz długość drugiej wysokości równoległoboku.
26 kwi 23:34
Ajtek:
Masz w książce rysunek do tego?
26 kwi 23:36
mir: nie mam rysunku tylko taką tresc zadania
26 kwi 23:39
Ajtek:
Hmm, a jak masz w odpowiedziach?
26 kwi 23:41
cin: mi wyszło tak samo
26 kwi 23:42
mir: ja nie mam zadnych odpowiedzi takie zadanie dostałem i mam je rozwiazac
26 kwi 23:42
Eta:

P=12*4 =48
Zatem ok
26 kwi 23:42
mir: cin czyli raczej to bedzie dobra odpowiedz
26 kwi 23:43
mir: dzieki za rysunek i sprawdzenie
26 kwi 23:45
cin: ja korzystałem z twierdzenia sinusów i też wyszedł mi taki wynik, ale Eta zrobił to innym
sposobem i jest ten sam wynik
26 kwi 23:46
Ajtek:
No tak, w równoległoboku krótsza wysokość jest opuszczona na dłuższą podstawę, zapomniałem o
tym.
Eta jak zwykle na posterunku

.
26 kwi 23:47
Mila: Lub 9*4=12*x
x=3, nie widzę w tresci nic o wysokościach.
?
26 kwi 23:55
Ajtek:
Witaj Mila, w ten sam sposób myślałem, masz uwagę chwilę wyżej, dot. wysokości w
równoległoboku.
26 kwi 23:57
mir: a co to pisze Mila ?
26 kwi 23:59