q
Qwerty: Dany jest trapez o podstawach AB, CD i punkcie przeciecia sie przekatnych O. Wiadomo, ze pole
trojkata ABO jest równe P, a pole trojkata CDO jest równe S. Oblicz pole trojkata ADO.
26 kwi 22:57
Qwerty: Da ktoś rade?
26 kwi 23:03
Basia:

trójkąty AOB i COD są podobne w skali
k =
√PS
stąd:
BO = k*DO
AO = k*CO
β=180−α
| | 1 | | 1 | |
PAOD = |
| *AO*DO*sinβ = |
| *k*CO*DO*sin(180−α) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
k* |
| *CO*DO*sinα = k*PCOD = √PS*S = √P*S |
| | 2 | |
26 kwi 23:08
Eta:
26 kwi 23:12
Qwerty: Miałbym tylko pytanie jak z przed ostatniego wersu "sin(180−α)" zmieniło sie na "sinα" przy
PAOD ?
26 kwi 23:55
Qwerty: | | P | | P | |
I czy √ |
| * S nie równa sie S √ |
| .. |
| | S | | S | |
26 kwi 23:56
Eta:
sin(180o−α)= sinα ( ze wzoru redukcyjnego !
27 kwi 00:09
Qwerty: A to jak jest mozliwe?
Bo tego nie czaje...
27 kwi 00:11
Eta:
Usuwając niewymierność z mianownika
| | P | | √P | | √P | | √S | |
√ |
| *S= |
| *S= |
| *S * |
| = √P*√S=√P*S |
| | S | | √S | | √S | | √S | |
27 kwi 00:14
27 kwi 00:17
Eta:
Wybaczam

.... i dzięki za kwiaty
27 kwi 00:19