nie umiem:*(
kiki: nie mam kompletnie pomysłu,a to jest ważne zadanie:((
narysuj wykres funkcji f(X)=(IxI −2)(x−4) i podaj liczbę rowziązań równania f(x)=m w
zależności od parametru m
26 kwi 21:53
krystek: dla x≥0 masz f(x)=(x−2)(x−4)
dla x<0 masz f(x)=(−x−2)(x−4) i dalej wykresy tych dwóch funkcji
26 kwi 21:58
Eta:
dla x ≥0 f(x)= (x−2)(x−4)
dla x <0 f(x)= ( −x−2)(x−4) = −(x+2)(x−4)
teraz narysuj części parabol w podanych przedziałach
i odczytaj z wykresu liczbę rozwiązań f(x)=m
26 kwi 22:05
kiki: narysowałam i podaje moje m
m∊(−8,+∞) − 3 rozw
m∊(−9,−8) −2 row.
m= −9 − 1 rozw
m∊(−∞,−9) − brak
ale nie jestem pewna..:( prosze o sprawdzenie..
26 kwi 22:13
ZKS:
Sprawdzam dla m = −10
1
o x ≥ 0
(x − 2)(x − 4) = −10
x
2 − 6x − 18 = 0
Δ < 0
2
o x < 0
(x + 2)(x − 4) = 10
x
2 − 2x − 18 = 0
Δ > 0 więc są rozwiązania teraz sprawdźmy czy x
1x
2 < 0
| −18 | |
| < 0 więc mamy jedno rozwiązanie dodatnie drugie ujemne więc m = 10 spełnia nasze |
| 1 | |
równanie stąd wynika że musisz poprawić.
26 kwi 22:30
krystek: Najlepiej naszkicuj sobie te dwie funkcje , podając współrzędne wierzchołków koniecznie!
26 kwi 22:40
Eta:
f(x)= (x−2)(x−4) dla x≥0
f(x)= − (x+2)(x−4) dla x<0
f(x)= (|x|−2)(x−4)
f(x)=m −−−−−−−
kropeczki ilość rozwiązań
1 rozwiązanie dla m € (−
∞,−1) U (8,
∞)
2 rozwiązania dla m=−1 v m=8
3 rozwiązania dla m € (−1, 8)
26 kwi 23:01
krystek: @Eta super rysunki −musze zgłosić sie do Ciebie na korepetycje!
26 kwi 23:06
krystek: A jak kolano?
26 kwi 23:07
Eta:
Kolano ma się nieco lepiej , łykam artresan

I wierzę
bajce ......... ,że "zażywany codziennie rano wspomaga kolano "
26 kwi 23:11
krystek: A wiara czyni cuda! Dobrej nocy życzę!
26 kwi 23:13
Eta:

.........do jutra
26 kwi 23:19
kiki: hmm dziękuję...ja to robiłam rysując tylko jedną parabolę,i odbijając ją wzgl.osi OY(symetria
prawej cz.wykresu)...ale widocznie to było źle....kurcze,jak myślisz że umiesz to później sie
okazuje ,że jednak nie umiesz:((
27 kwi 10:13