matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum lokalne funkcji
Ania:
Witam proszę o pomoc jak obliczyć ekstremum lokalne tej funkcji: f(x)= e
2x
+e
−2x
26 kwi 21:34
Basia:
1
f'(x) = 2*e
2x
− 2*e
−2x
= 2*[ e
2x
−
] =
e
2x
e
4x
− 1
2*
e
2x
2
i badasz tylko L(x) = e
4x
−1 bo
jest stale dodatni i nie wpływa na znak
e
2x
pochodnej
26 kwi 21:57