pole
olga121: Rozważmy Pięciokąty o obwodzie 2 zbudowane z prostokąta i trójkąta prostokątnego
równoramiennego. Jakie największe pole moze mieć taki pięciokąt?
26 kwi 21:24
Basia:

c = a
√2
2a+2b+a
√2 = 2
a(2+
√2) + 2b = 2
| | a2 | | 2−a(2 +√2) | | a2 | |
P = a*b + |
| = a* |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| *[ 2a − (2+√2)a2 + a2 ] = |
| 2 | |
| 1 | |
| *[ a2(−2−√2+1) + 2a ] = |
| 2 | |
ta funkcja osiąga maksimum dla
| | −1 | | 1 | |
a = p = |
| = |
| |
| | −1−√2 | | 1+√2 | |
pole już sobie sama policz;
poza tym rozważ analogicznie inną możliwość (rysunek w następnym wpisie)
26 kwi 22:16
Basia:

2c
2 = a
2
a + 2b + a
√2 = 2
26 kwi 22:18
Skipper:
| | 1 | | 2√2−1 | |
Chyba Pmax= |
| = |
| |
| | 1+2√2 | | 7 | |
26 kwi 22:20
Basia:
nie liczyłam, bo już mi się nie chciało; w końcu to już tylko rachunki
26 kwi 22:59