Wykaż, że jeśli liczby x1, x2, x3 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny
morellowa: Wykaż, że jeśli liczby x1, x2, x3 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny, to ax2 jest
średnią geometryczną liczb ax1 i ax3.
Pomoc mile widziana C:
26 kwi 21:08
Eta:
| | x1+x3 | |
z def. ciągu arytmetycznego 2x2=x1+x3 ⇒ x2= |
| |
| | 2 | |
| | x1+x3 | |
to: ax2= (a) |
| = (ax1+x3)1/2= √ax1*ax3 |
| | 2 | |
26 kwi 21:38
kOX: Ja chyba nie czaje
4 wrz 21:18
Eta:
Co tu jest do "czajenia"?
4 wrz 21:21
Hauseje: Dobra juz rozkmina weszła .
4 wrz 21:24
Eta:
4 wrz 21:25