ciąg geometryczny
mte: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg geometryczny. Pole tego trójkąta jest równe
| | 1+√5 | |
2 √ |
| . Wyznacz długości boków tego trójkąta. Tam po dwójce wszystko jest pod |
| | 2 | |
pierwiastkiem.
Robię układ równań ale i tak wyniki wcyhodzą mi jakieś dziwne. poprosiłbym krok po kroku. dzięk
z góry
26 kwi 20:39
ICSP: więc pokaż nam ten układ równań
26 kwi 20:41
krystek: | | 1 | |
boki a1 a2 a3 i teraz |
| a1*a2=2√1+√52 oraz Pitagoraz sie kłania i |
| | 2 | |
warunek na c geom lub a
2=.. a
3=...
26 kwi 20:42
mte: tyle wiem, chodzi mi o same obliczenia.
26 kwi 21:39
Mila: Może, tak:
a,aq,aq
2 −boki Δprostokątnego, gdzie a to najkrótszy bok,q>0
(aq)
2=a
2+(aq)
2 stąd
q
4=q
2+1
Q=q
2 , Q>0
Q
2−Q−1=0
Δ=5
| | 1−√5 | |
Q1= |
| nie odp. założeniom |
| | 2 | |
teraz do wzoru Krystka i licz.
Podaj wynik
26 kwi 23:18
mte: dzięki. Wcześniej nie dzieliłem przez a2 tylko wyznaczałem z jednego wzoru ile wynosi q a pos
srugi wzór podstawiałem tą wartość. to później wychodziły mi jakieś kosmiczne liczby. Dzięki
wielkie. Pozdro
27 kwi 19:41
Mila: Ile wynosi a?
27 kwi 20:05