logarytmy
logman: logx+x−2=0
26 kwi 20:34
Basia:
czy to na pewno jest dobrze napisane ?
26 kwi 20:40
logman: tak, tu ma wyjść rozwiązanie z funkcją W Lamberta, ale średnio to kminię
nie mam przede wszystkim pojęcia jak doprowadzić to do postaci Y=XeX
26 kwi 20:45
logman: ktoś coś wie?
26 kwi 21:31
Basia:
logx = 2−x
x = 10
2−x
100 = x*10
x
100 = x*(e
ln10)
x
100 = x*e
x*ln10 /*ln10
100*ln10 = (x*ln10)*e
x*ln10
26 kwi 21:52
logman: oo, dzięki
26 kwi 22:05
logman: hm, ale coś tu nie gra, bo powinno wyjść W(e2)
26 kwi 22:15
Basia:
mogłam się gdzieś pomylić; posprawdzaj rachunki
26 kwi 22:26
Basia:
zaraz, zaraz...............
logx to jest u Ciebie log10x czy logarytm naturalny ?
dla naturalnego to chyba wyjdzie tak jak piszesz
26 kwi 22:30
Basia:
jeżeli logx = lnx to mamy
lnx = 2−x
x = e
2−x
x*e
x = e
2
x = W(e
2)
i koniec
26 kwi 22:34
logman: aa, przepraszam, Twoje pierwsze rozwiązanie było dobre tylko tam gdzie sprawdzałem wynik log
został uznany za naturalny i nie zauważyłem tego
26 kwi 23:13