Mógłby ktoś sprawdzić?
mada:

Mógłby ktoś sprawdzić i znaleźć błąd?

Większe ramię trapezu ma długość 6
√2 , natomiast krótsza przekątna trapezu dzieli go na
dwa trójkąty prostokątne równoramienne. Oblicz pole tego trapezy i długość dłuższej
przekątnej.
Wynik to: P=54,a długość dłuższej przekątnej 6
√5 ale mi wyszło dwa razy więcej
Ja to zrobiłam tak:
a
2 + a
2= x
2
6
√2 + 6
√2 = x
2
x
2= 144 x=12
x
2 + x
2 = c
2
12
2 + 12
2 = c
2
c
2=288 c=12
√2
| | 1 | |
P= |
| * (12 √2 + 6 √2 ) * 6 √2 |
| | 2 | |
P=108
(6
√2 )
2 + (12
√2 )
2 = d
2
72 + 288 = d
2
d
2=360 d=6
√10
26 kwi 20:06
mada: Byłabym bardzo wdzięczna jakby ktoś na to luknął
26 kwi 20:16
Basia:
to jest a=6√2 czy a = 6√2 ?
bo jeżeli to pierwsze to
a2 = (6√2)2 = 62√2
x2 = 2a2 = 2*62√2
itd.
26 kwi 20:19
mada: to drugie
26 kwi 20:27
mada: źle napisałam chyba
26 kwi 20:27
Basia:
chyba to drugie
a2 = 36*2 = 72 = 2*36
x2 = 2a2 = 144
x=12
c2 = x2+x2 = 2x2 = 2*144 = 4*72 = 8*36
c = 12√2
d2 = a2+c2 = 2*36+8*36 = 36*10
d = 6√10
no to może czegoś nie doczytałaś, bo błędu nie ma
26 kwi 20:29
mada: sprawdzałam to kilka razy i chyba musiałam coś źle zrobić albo w obliczeniach albo w rysunku
26 kwi 20:30
Basia:
już widzę błąd
dłuższe ramię trapezu..........
czyli na Twoim rysunku x=6√2 (a nie a)
26 kwi 20:30
mada: aha tak ja też już widzę
26 kwi 20:31
mada: dziękuje bardzo

mam jeszcze jedno zadanie chciałabym go sama rozwiązać ale nie wiem nawet od czego zacząć
26 kwi 20:32
mada: gdybym go dodała mogłabyś mnie naprowadzić?
26 kwi 20:33
mada: Jakby mógł mi ktoś trochę podpowiedzieć
Na okręgu o promieniu r opisano trapez równoramienny, którego kąt ostry ma miarę α. oblicz pole
trapezu.
26 kwi 20:39
mada: Dziękuję ale już nie trzeba.
26 kwi 20:42