sinusoida
Grzegorz:
26 kwi 20:05
Grzegorz: sinx<12
Jak obliczyć punkty zaznaczone na różowo ?
26 kwi 20:05
matmatic: sinx=1/2
pierwszy dodatni x spelniajacy rownosc to π/6. zaznaczony punkt jest przesuniety o 2π czyli
bedzie 14π/6
teraz lewa:
−π−π/6=−7π/6
26 kwi 20:13
matmatic: ups sory po prawej to 13π/6
26 kwi 20:14
26 kwi 20:15
Grzegorz: a nie przypadkiem 13π/6 ?
26 kwi 20:15
Grzegorz: Ok dziękuje
26 kwi 20:15
krystek: | | π | | π | |
masz x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ i liczysz sobie |
| | 3 | | 3 | |
26 kwi 20:16
26 kwi 20:18