jak to??
ana14: x − wiek babci
x+y=62
x+5=(y+5)2
w nawiasie nie moge sobie dac rady
26 kwi 19:45
ZKS:
{x + y = 62
{x + 5 = (y + 5)2
−−−−−−−−−−−−−−(−)
62 − (y + 5)2 = y − 5
y2 + 11y − 42 = 0
(y − 3)(y + 14) = 0 (y > 0)
y = 3 ∧ x = 59
26 kwi 19:51
adela: (y+5)2=y2+10y+25
26 kwi 19:52
ana14: a gdzie sa podobne zadania na tej stronie? zebym to zrozumiala?
26 kwi 19:55
ZKS:
A czego dokładniej nie rozumiesz?
26 kwi 19:59
ana14: po tych 2 linijkach bylo odejmowane?
26 kwi 20:00
ana14: ka toprobowalam zrobic jako rownanie a to inaczej zrobiles
26 kwi 20:01
ana14: *ja to
26 kwi 20:01
ana14: ok ale wazne ze jest zrobione dobrze
26 kwi 20:02
ZKS:
Odjąłem stronami równania żeby pozbyć się x.
26 kwi 20:03
ana14: tak i dalej sie zgadza tylko mozna tak?
26 kwi 20:05
ZKS:
A w szkole nie omawiano u Ciebie takiego sposobu rozwiązywania równań?
26 kwi 20:07
ana14: ja zawsze mialam taki sposob jak dodawano
26 kwi 20:09
ana14: wiec nie kumam tego
26 kwi 20:09
ZKS:
Można dodawać , odejmować , mnożyć , dzielić (oczywiście z założeniem) więc to jest ten sam
sposób jak z dodawaniem tylko że ja po prostu odjąłem aby uprościć x.
26 kwi 20:13
ana14: dzieki dzieki,czyli jak mozna to sie zgadza
26 kwi 20:15
ZKS:
Więc już jest zrozumiane?
26 kwi 20:18
ana14: TAK

DZIEKUJE BARDZO POMOCNY JESTES
26 kwi 20:19
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo.
26 kwi 20:20