jak to zrobić?
katarzynka: dany jest ciąg(a
n) o wyrazie ogólnym a
n=n
3−3n
2− 4n dla n≥1. które wyrazy ciagu (a
n)
są równe (−12)
21 kwi 20:04
viola: n3−3n2−4n=−12
21 kwi 20:06
katarzynka: i nic wiecej nie trzeba?
21 kwi 20:07
viola: rozwiązać równanie
21 kwi 20:08
xpt: musisz wyliczyć to równanie, czyli znaleźć wszystkie pierwiastki n, dla tego wyrażenia
n3−3n2−4n+12=0
21 kwi 20:08
viola: najlepiej metodą grupowania wyrazów
21 kwi 20:09
Eta:
n
3 − 3n
2 − 4n = − 12
to: n
3 − 3n
2 − 4n +12=0
n
2( n−3) −4(n −3)=0 <=> (n−3)( n
2− 4)=0
(n− 3)(n +2)( n−2)=0
wiec n = 3 i n= 2 i n= −2
wybieramy n ≥1 więc
odp n = 2 i n= 3
czyli
drugi i trzeci wyraz jest równy
− 12
21 kwi 20:10
katarzynka: dzieki bardzo [pa
21 kwi 20:11