problem z równaniem
tomek : Witam
mam do was takie pytanie podaczas rozwiązania takiego równania różniczkowego
y''' + 2y'' = e
2x
y''' + 2y = 0
λ
3 + 2λ = 0
λ
2(x+2) = 0
λ=0 v λ=2
teraz
y
0= c
1+c
2x+c
3e
−2x
no i własnie teraz pojawia sie mój problem ponieważ mam cos takiego
y
1= Ae
2x i właśnie skad to sie wzieło


26 kwi 19:39
tomek : Bardzo prosze o jakąs podpowiedz, to dla mnie bardzo ważne
26 kwi 19:58
26 kwi 20:28
Krzysiek: korzystasz z metody przewidywań czyli y1 − to jest rozwiązanie szczególne, wstawiasz do
równania i wyliczasz A
26 kwi 21:11