Punkt M jest środkiem ciężkości trójkąta równobocznego ABC, w którym A=(0,0) , B
aqlec: Punkt M jest środkiem ciężkości trójkąta równobocznego ABC, w którym A=(0,0) , B=(6,0), a punkt
C ma obie współrzędne dodatnie. Udowodnij, że wektorMA+wektorMB+wektorMC=wektor0
Nie wiem jak to zrobić
26 kwi 18:41
aqlec: Proszę o pomoc
26 kwi 19:18
dorotaa: środek ciężkości wyznaczają dwusieczne?
26 kwi 19:21
Eta:

A(0,0) B(6,0) C( 3,
√3) M( 3,
√3)
→
MA= [−3,−
√3]
→
MB= [3,−
√3]
→
MC=[0,2
√3]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Suma = [0,0]
26 kwi 19:30
aqlec: Punkt C i M mają te same współrzędne?
26 kwi 19:34
Eta:
Niee

sorry C(3,0) ( tak ma być
26 kwi 19:35
aqlec: Okey

Dziękuję
26 kwi 19:40
Eta:
26 kwi 19:40
Patric: dlaczego punkt c ma współrzęne (3,0) skąd y=0?
24 mar 14:34