logarytmy..
Kasia: Rozwiąż równanie logarytmiczne:
log2 (11−x2)=2
21 kwi 20:01
viola: Zacznij od wyznaczenia dziedziny
21 kwi 20:04
Kasia: a mógłby ktoś mi to rozwiązać? bo jutro mam spr a tego typu zadań w ogóle nie umiem
zrobić..
21 kwi 20:15
dpelczar: czekaj juz robie
21 kwi 20:15
Mickej : Viola ile masz lat

Postać logarytmu
log
ab=c
dziedzina to
a≠1
a>0
b>0
spróbuj sama wyznaczyć dziedzinę
21 kwi 20:17
Kasia: ok
21 kwi 20:17
Mickej : nie patrz na jego rozwiązanie sama spróbuj będę ci tłumaczył kolejne etapy tak dużo
więcej zrozumiesz
21 kwi 20:18
Kasia: czekam
21 kwi 20:19
Eta:
Dziedzina :
liczba logarytmowana >0
zatem: 11− x
2 >0 <=> (
√11− x )(
√11+x) >0
ramiona paraboli do dołu więc wartości >0
są dla x€( −
√11,
√11)
czyli D= (−
√11,
√11)
teraz z def log: log
ab= c <=> a
c = b gdzy b>0 i a>0 i a≠1
więc u Ciebie a = 2 b=11−x
2
czyli 11− x
2 = 2
2 <=> 11−x
2 = 4 <=> 7− x
2 = 0
<=> (
√7− x)(
√7+x)=0 <=> x =
√7 v x = −
√7
obydwa rozwiązania € D wiec odp:
x = √7 v x = −√7
sprawdzenie:
log
2( 11−7) = log
2 4 = 2 bo 2
2= 4
powodzenia na sprawdzianie
21 kwi 20:25
Kasia: dzięki
21 kwi 20:26
dpelczar: wiec:
liczba logarytmowana − jesli wiesz oczym mowie musi byc:
11−x
2 > 0 | * (−1)
x
2 − 11 < 0
x
2 < 11
x<
√11 lub x > −
√11
log
2 (11−x
2) = 2 <==> log
2 (11 − x
2) = 4 Bo log
2 (x) = 2 dla x=4
log opuszczamy i :
11 − x
2 = 4
−x
2 + 7 = 0 | *(−1)
x
2 − 7 = 0
(x −
√7) * (x +
√7) = 0
x =
√7 lub x = −
√7
a rozwiazaniem sa oba x poniewaz oba naleza do dziedziny
21 kwi 20:26
Eta: Mickej

sorry , mam dziś dzień ........ dobroci
21 kwi 20:26
21 kwi 20:27
dpelczar: Racja − jak czegos nie wiesz to pytaj − w koncu po to tu jestesmy
21 kwi 20:28
Mickej : Widze Eto

dpelczar jak sie to mówi kto pierwszy ten lepszy
21 kwi 20:28
Eta: Poprawiam dpelczar
D= x€ ( − √11, √11)
21 kwi 20:28
21 kwi 20:29
Kasia: dziękuję bardzo wam wszystkim
21 kwi 20:38
dpelczar: nie podalem zle dziedziny... tylko jej wcale nie napisalem przedzialem...

ale dizekuje za poprawienie
21 kwi 20:41
Mickej : a Viola mi dalej nie powiedziała ile ma lat
21 kwi 20:42