Równania i nierówności trygonometryczne
Grzegorz: |cosx|= √32
26 kwi 18:06
Grzegorz: Prosze tylko o podanie wyników, nie o rysowanie
26 kwi 18:47
nikon: x=π/3+kπ lub x=2/3π+kπ
26 kwi 18:50
us:

nieco krzywy ten cosinus ale to cosinus

cosx ≥ 0 cosx<0
cosx =
√32 cosx = −
√32
x=
π3 + kπ x= −
π3 + kπ gdzie k∊C
26 kwi 18:54
nikon: narysowałeś sinusa
26 kwi 18:55
Grzegorz: ok a jeszcze mam pytanie o wyniki, jeśli x∊(π;2π) ?
26 kwi 19:00
nikon: 4/3π oraz 5/3π
26 kwi 19:04
us:

racja. mój błąd. dzięki. skupiłem się na trafieniu w kratki...kijowo się rysuje

wynik dobry...rysunek poprawnie już :
26 kwi 19:04
nikon: mój wynik też dobry jest
26 kwi 19:06
Grzegorz: A mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak obliczyć wynik jeśli x∊(π;2π) ? Bo mi wychodzą zupełnie inne
wyniki
26 kwi 19:07
us:
@nikon

oczywiście Twój też dobry

@Grzegorz : po obliczeniu pkt przecięcia (u mnie x=
π3 + kπ oraz −
π3 + kπ) dobierasz
tak stałą K aby wynik zawierał się w żądanym przedziale, czyli wstawiasz k=0, k=1, k=2...k=n
dopóty wynik x=.... nie zmieści się w x∊(π;2π). Odpowiedź wyżej podał nikon.
26 kwi 19:16
Basia:
| | √3 | | √3 | |
cosx = |
| lub cosx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
(1) x =
π3+2kπ lub x = −
π3+2kπ
lub
(2) x =
2π3+2kπ lub x=−
2π3+2kπ
podstaw k=1 dostaniesz rozwiązania z przedziału (π;2π) (z 1.2 i 2.2)
26 kwi 19:17
Grzegorz: A dlaczego, żeby x∊(π;2π) muszę podstawić k=1 ?
26 kwi 19:21
Grzegorz: Od czego to k jest zależne ? jeśli miałbym np przedział x∊(
π2;π) to ile by to k wynosiło ?
26 kwi 19:34
Basia:
za k możesz podstawiać dowolne liczby całkowite
zasadniczo zaczynasz od 0 i wybierasz co pasuje
potem k =1 i k =−1 itd.
kończysz jak widzisz, że już "wyskoczyłeś" poza przedział, o który chodzi
tutaj:
x = π3+2kπ
k = 0 ⇒ x=π3 za mało
czyli idziemy tylko w górę
k = 1 ⇒ x=π3+2π za dużo czyli koniec
x = −π3+2kπ
k = 0 ⇒ x=−π3 za mało
czyli idziemy tylko w górę
k=1 ⇒ x = −π3+2π = 5π3 pasuje
k=2 ⇒ x= −π3+4π = 11π3 za dużo czyli koniec
i tak dalej
26 kwi 19:49