równanie kwadratowe
mala2: równanie kwadratowe
4x2 − 40x + 106 = 0
Czy do obliczania wierzchołków paraboli wolno mi podzielić obustronnie przez 2.
Proszę o pomoc.
26 kwi 17:44
nikon: jeśli masz wzór funkcji tzn. f(x)=... to nie wolno podzielic, ale jeśli rozwiązujesz równanie i
zamiast
f(x) masz 0=.. to możesz dzielic stronami przez liczbę różną od zera ale wtedy nie liczysz
wierzchołka
26 kwi 17:47
mala2: Dziękuje nikon. Wyszło mi to równanie z y=4(x−5)2+6
polecenie:znależć wierzchołek paraboli, tzn nie mogę..
26 kwi 17:55
nikon: to jest postac kanoniczna funkcji kwadratowej i nie trzeba liczyc wierzchołka, bo on jest
"ukryty" w tym zapisie W(5,6)
26 kwi 17:57
mala2: Nikon, bardzo, bardzo Ci dziękuję.
26 kwi 18:28