.
janko: Dla jakich wartości parametru p wielomian W(x)=5!x5+4!px4+3!px3 ma co najmniej dwa różne
pierwiastki?
26 kwi 17:43
Basia:
W(x)= x3(5!x2 + 4!px + 3!p)
jeden pierwiastek x=0 ma
musi mieć co najmniej jeszcze jeden czyli
Δ = (4!p)2 − 4*5!*3!p = p(242p − 4*120*6) = p(42*62p − 4*6*120) =
24p(24p − 120) ≥0 ⇔ p∊(−∞,0>∪<120;+∞)
26 kwi 18:11
janko: odpowiedź z ksiazki to p∊(−∞,0>u<5,∞)
26 kwi 18:14
Eta:
120x5+24px4+6px3=0
6x3(20x2+4px+p)=0 Δ= 16p2−80p
Δ≥0 ⇒ p2−5p≥0 ⇒ p€ .......... dokończ
26 kwi 18:18
janko: p(p−5)≥0
p≥0 p≥5 co nam daje przedział p€ <5,∞) a to ze nalezy od (−∞,0)?
26 kwi 18:30
Eta:

p(p−5)≥0
x€ (−
∞,0> U <5,
∞)
26 kwi 19:15
ZKS:
Jeszcze trzeba chyba 0 wyrzucić ze zbioru rozwiązań.
26 kwi 19:22