wykres
kacper: Jeżeli do wykresu funkcji wykładniczej f należy punkt P = (−1,3) to funkcja ta określona jest
wzorem:
a. f(x)=3x
b. f(x)=9x
c. f(x)=(13)x
d. f(x)=(19)x
Proszę o wytłumaczenie, a nie wskazanie tylko prawidłowej odpowiedzi ani odesłania do wzoru. Za
11 dni matura a moje wyniki dotychczasowe proszą o więcej
26 kwi 17:23
Mistrzu: podstaw za f(x) 3 i za x −1 i znajdz ktore jest prawdziwe
26 kwi 17:26
kacper: Nie bardzo rozumiem jak się to robi.
np. a. f(x)=3x
3(−1)=3x
Nie wiem
26 kwi 17:29
kacper: To może tak f(x)=3x
f(3)=3−1
26 kwi 17:33
Mateusz:
ogolnie wzor funkcji wykładniczej jest taki:
f(x)=ax
a−1=3
a=....
i wybierasz odp
26 kwi 17:36
kacper: Nie rozumiem
26 kwi 17:37
kacper: Wytłumaczy ktoś ?
26 kwi 17:42
kaś: Nie rozumiem dlaczego 3 ma wyjść
26 kwi 17:58
123: Standardowy wzór:
f(x) = a
x
Podstawiamy punkt P(−1, 3):
3 = a
−1
Ostatecznie mamy
Podstawiamy punkt P(−1, 3), żeby sprawdzić i...
3 = 3
L = P
... i o dziwo się wszystko zgadza
26 kwi 18:19