Wielokąty. Figury podobne. TWIERDZENIE SINUSÓW
Koks: Wykaż, że jeżeli kąty α i β są kątami trójkąta i naprzeciw kąta α lezy bok a, a naprzeciw kąta
β lezy bok b, to:
a+bb = sinα+sinβsinβ
a−ba+b = sinα−sinβsinα+sinβ
26 kwi 17:15
Basia:
(a+b)*sinβ = b*(sinα+sinβ)
a*sinβ+b*sinβ = b*sinα+b*sinβ
a*sinβ = b*sinα
równania są równoważne; ostatnie jest prawdziwe na mocy tw.sinusów ⇒
pierwsze też jest prawdziwe
drugi przykład identycznie
26 kwi 17:20
Koks: A to nie powinno byc asinα=bsinβ?
26 kwi 17:26
Basia:
przecież to wszystko jedno pod warunkiem, że liczby są różne od 0
a w trójkącie, ani boki, ani sinusy kątów nie przyjmują wartości 0
26 kwi 17:31
Koks: up
potwierdzi ktos?
26 kwi 20:12
Koks: hmm?
26 kwi 23:02
Ajtek:
To jest oczywistość, zapisane w proporcji odwrotnej i tyle

.
26 kwi 23:04
Koks: okej dzieki
26 kwi 23:05