geometria
selenka: boki trojkata maja dlugosc 12, 10 , 10. oblicz odleglosc miedzy srodkiem okregu wpisanego w ten
trojkat a srodkiem okregu opisanego na tym trojkacie.
26 kwi 16:42
selenka: prosze o pomoc
26 kwi 17:24
Eta:
x−− szukana odległość
r−− dł. promienia okręgu wpisanego
R −−− dł . okręgu opisanego
Z tw. Pitagorasa h
2= 1
2−6
2 ⇒ h= 8 PΔABC= ..... = 48
| | P | | a+b+c | |
r= |
| = .... =3 p= |
| = ......... = 16 |
| | p | | 2 | |
h= R+r −x ⇒ x=..... = 1,25
Dokończ rachunki .........
26 kwi 17:48