CHEMIA!
olle: Spalono 2kg węgla kamiennego, który zawierał 85% węgla pierwiastkowego. oblicz jaką objętość
zajmie wytworzony w reakcji spalania gaz w temp 20 st C pod ciśnieniem 950 hPa.
26 kwi 16:29
Alkain: Zrobię zadanie że spalił się tylko węgiel pierwiastkowy. Sądzę że tak trzeba zrobić bo inaczej
po co by to podawali ile %.
Więc tak:
No to teraz spalamy, nie ma znaczenia jakie bo i tak powstanie taka sama ilość cząstek gazu.
C+0
2→CO
2
1 mol węgla waży 12 g więc
1−0,012kg
x−1,75kg
1,75=0,012x
1750=12x
| | 1750 | |
x= |
| −ilość moli gazu wytworzonego podczas spalaniu 1,75 kg węgla. |
| | 12 | |
pV=nRT
Podstaw ciśnienie temp plus stała gazowa i zadanie policzone
26 kwi 17:16
Mateusz:
Dobrze by było jeszcze aby w zadaniu podali jakie to spalanie było bo mogło być do CO ale jak
nie podali to mozna załozyc ze do CO2
26 kwi 17:21
Alkain: Mateusz wiem ale to nie ma znaczenia bo i tak powstania taka sama liczba moli gazu
26 kwi 17:22
Mateusz:
Naturalnie to podałem jako taką ciekawostke

bo w innych reakcjach to ma znaczenie.
26 kwi 17:26