wyznacz wartość funkcji najmniejszej i największej
Diana: hej

mam jutro sprawdzian i robię sb zadanka,ale nie wiem czy mam dobrze. Jeśli ktoś mógłby
mi sprawdzić byłabym wdzięczna.
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=2(x +1)
2 − 3 w przedziale <−3,2>
f(−3) = 2(−3 + 1)
2 − 3
f(−3) = 5
f(2)=2(2 + 1)
2 − 3
f(2)=7
p=
−b2a
y= 2(x +1)
2 − 3
y=2x
2 + 4x − 1
a=2,b=4,c= −1
p=−1
q=f(x)
q=2(−1 + 1)
2 − 3
q= −7
i mam jeszcze pytanie dotyczące wyznaczania funkcji największej i najmniejszej. Czy wyznaczając
tą funkcje biorę pod uwagę p

bo koleżanka twierdzi że nie,że pod uwagę bierze się tylko
przedział , f(x) (w tym przypadku f(−3) i f(2) i q jeśli występuje. ale sama już nie wiem...