pomożcie
heeeeeeelp: w Trójkątach ABC i A1B1C1 poprowadzono dwusieczne CD i C1D1. Uzasadni, że trójkąt
ABC jest przystający do trójkąta A1B1C1, wiedząc, że |CD| = |C1D1|, |DA| = |D1A1|
oraz |kątCDA| = |kąt C1D1A1|
21 kwi 19:20
Życzliwa:
Z tych zaleznosci widac, z własnosci bok, kat, bok ze boki |AC|=|A1C1|. Dodatkowo kąty
przy wierzchołku C i C1 są równe, oraz kąty CDB i C1D1B1 są równe(kąt 180o−katCDA).
Więc teraz z własności kąt, bok, kąt mamy, że trójkąty DBC i D1B1C1 są przystające.
Wiec mamy, że całe trojkąty tez są przystające.
21 kwi 20:26
Eta: Witam
Życzliwa,
już podałam rozwiązanie w poprzednim takim samym poście

!
21 kwi 20:32