równanie
matroz: rozwiąż równanie
26 kwi 16:16
Basia:
ad.1
stąd masz:
[ x>0 i sinx=1 ] lub [ x<0 i sinx= −1]]
to już sobie dokończ
ad.2
| x−|x| | | 2x | |
| = |
| = x dla x<0 |
| 2 | | 2 | |
stąd masz:
[ x≥0 i cos0=1] lub [x<0 i cosx = 1]
czyli x∊R
+ lub [ x<0 i cosx = 1]
dokończ
26 kwi 16:22
matroz: Basiu
co do a): doszedłem do tej samej formy. dalej zrobiłem:
| | π | | −π | |
x= |
| +2kπ dla k∊N lub x= |
| −2kπ dla k∊N. |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
według mnie to to samo co x= |
| +2kπ dla k∊C i taką dałem odp |
| | 2 | |
| | π | |
źle − ma być x= |
| +2kπ dla k∊C+U{0} |
| | 2 | |
26 kwi 16:32
Basia:
te zapisy nie są równoważne
jak z zapisu x = π2+2kπ chcesz dostać −π2 ?
26 kwi 16:35
matroz: Czyli jak cos0=1 to x∊R+? Możesz krótko wytłumaczyć?
x<0 cosx=1 ⇒ x=2kπ gdzie k∊C−
gdy zsumuję to z x∊R+ wyjdzie:
x>0 v x=2kπ k∊C− będzie to dobra odp tylko proszę o wytłumaczenie cos0=1 to x∊R+
26 kwi 16:38
matroz: faktycznie racja nie wiem jak to wymyśliłem. Jakie więc rozw. proponujesz?
26 kwi 16:39
Basia:
ale odpowiedź, którą podajesz jako poprawną też jest błędna
powinno być:
x = π2 + 2kπ gdzie k∊C+∪{0}
lub
x = −π2 − 2kπ gdzie k∊C+∪{0}
co można zapisać też tak:
x = ±[π2 + 2kπ] gdzie k∊C+∪{0}
26 kwi 16:40
Basia:
ad.2
bardziej "po ludzku"
| | x−|x| | |
dla każdego x≥0 |
| = 0 i mamy równanie prawdziwe cos0 = 1 |
| | 2 | |
czyli każdy x≥0 należy do zbioru rozwiązań
26 kwi 16:45
Basia:
ad.2 ponownie
ostatecznie x∊{2kπ: gdzie k∊C−}∪<0;+∞)
26 kwi 16:47
matroz: ale C+U{0} to to samo co N?
26 kwi 16:48
matroz: | | π | |
no to 2) mamy, tylko jeszcze nie wiem jak z 1), bo w odp jest x= |
| +2kπ gdzie k∊C+U{0} |
| | 2 | |
26 kwi 16:51
matroz: SORY masz rację co ja piszę...
26 kwi 16:54
matroz: Przepraszam Cię bardzo jakiś rozkojarzony dziś jestem...
I dzięki wielkie za pomoc
26 kwi 16:54
Basia:
akurat tu masz rację C+∪{0} = N; jak najbardziej
26 kwi 16:56