wykres
zadanie: jak narysowac wykres funkcji y=log2(1−x)
26 kwi 15:55
Basia:
1. rysujesz y = log2x
2. odbijasz symetrycznie względem OY i masz y = log2(−x)
3. przesuwasz o 1 w lewo i masz log2(−x−(−1)) = log2(−x+1) = log2(1−x)
26 kwi 15:57
Mila: y=log2(1−x)
D: x<1
1) log2x
2) translacja o wektor [1,0]
3) symetria względem prostej x=1
26 kwi 16:34
zadanie: te 2 sposoby sa dobre? dlaczego o wektor [1,0] jezeli jest 1?
26 kwi 17:10
Basia:
oba są dobre; są realizowane w innej kolejności
Mila najpierw tworzy wykres log2(x−1) (translacja o wektor [1,0])
a potem odbija symetrycznie względem prostej x=1
a ja najpierw odbijam względem OY, a potem przesuwam o [−1,0]
sprawdź rysunkowo; to jest to samo
26 kwi 17:15
zadanie: sprawdzilem i nie wyszlo mi to samo
26 kwi 17:46
Basia:
no jak nie:
weźmy x=1
log21 = 0 czyli A(1,0)
sposób 1:
symetria względem OY A1(−1,0)
przesunięcie [−1,0] A2(−2,0)
sposób 2:
przesuniecie [1,0] A1(2,0)
odbicie względem OY A2(−2,0)
och teraz widzę pomyłkę: prosta x=0 (nie x=1)
26 kwi 17:55
zadanie: to ktore jest w koncu dobre?
bo ja bym narysowal
log
2x
log
2(−x)
log
2(−x+1) ale jak tak zrobie to bedzie chyba zle dlaczego
26 kwi 17:59
Basia:
będzie dobrze; to jest tak jak Ci napisałam:
1. symetria względem OY
2. przesuniecie o [−1,0] [ bo −x+1 = −x − (−1) ]
26 kwi 18:03
Mila: II sposób

ziedzina: x<1
1)log
2x
2) Symetria S
OY⇒log
2(−x)
3) Translacja o wektor [1,0]⇒log
2(−x+1)
Weryfikacja : sprawdzasz, czy zgadza się dziedzina, czy zgadza się miejsce zerowe ( jeśli
istnieje), albo wartość dla wybranego ( wybranych) argumentu.
Chciałabym wiedzieć, czy już to dla Ciebie jasne, jakoś nie masz zwyczaju odpowiadać.
27 kwi 14:36