pomocy
lolek: Pan Andrzej przeczytał książkę liczącą 720 stron, przy czym każdego dnia czytał taką samą
liczbę stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej to przeczytałby tę książkę o 15 dni
wcześniej. Ile dni czytał tę książkę?
26 kwi 15:50
lolek: wie ktos
26 kwi 15:54
Basia:
x − liczba stron / dzień
n − liczba dni
n*x = 720
(n−15)(x+8) = 720
rozwiąż ten układ równań
26 kwi 16:13
lolek: wychodzą mi jakies głupoty
26 kwi 16:43
Basia:
n*x + 8n − 15x − 120 = 720
720 + 8n − 15x − 120 = 720
8n − 15x − 120 = 0
8n − 15*
720n − 120 = 0 /*n
8n
2 − 15*720 − 120*n = 0 /:8
n
2 − 15n − 15*90 = 0
dalej licz sam; żadne głupoty nie wychodzą
26 kwi 16:52