a
Qwerty: Zaznacz na płaszczyznie wspolrzednych zbior punktów, ktorych wspolrzedne spelniaja warunki
cos(x+y)=0 i x
2 + y
2 ≤ 4π^
Jesli mozna to prosze krok po kroku.
26 kwi 15:47
Qwerty: cos(x+y)=0 i x2 + y2 ≤ 4π2
26 kwi 15:48
Basia:
tam ma być x2+y2 ≤ 4π2 ?
26 kwi 15:48
Qwerty: Tak juz poprawilem
26 kwi 15:50
Basia:
| | π | | π | |
cos(x+y) = 0 ⇔ x+y = |
| + kπ ⇔ y = −x+ |
| +kπ |
| | 2 | | 2 | |
czyli to będą proste równoległe do prostej y = −x
przecinające oś OY w punktach: ±
π2; ±
3π2; ±
5π2.......
x
2+y
2≤(2π)
2
to koło o środku O(0,0) i promieniu 2π
część wspólna to będą cięciwy tego koła wyznaczone przez te proste, które mają z nim punkty
wspólne
a to będą tylko te:
y = −x+
π2
y = −x+
3π2
y = −x−
π2
y = −x−
3π2
(pozostałe już są z kołem rozłączne)
26 kwi 15:55