geometria
salsa i merengo :D: wykaz ze w dowolnym trojkacie prostokatnym suma dlugosci promienia okregu wpisanego w ten
trojkat i promienia okregu opisanego na tym trojkacie jest srednia arytmetyczna dlugosci
przyprostokatnych
26 kwi 15:41
Basia:
ale wydaje mi się, że właśnie te wzory masz tu udowodnić
czy tak ?
26 kwi 15:44
salsa i merengo :D: mozna troszeczke jasniej?
26 kwi 16:38
Umrzywator: Narysuj sobie trójkąt prostokątny w którym A jest wierzchołkiem kąta prostego
|BC| = 2R
|AB| = r+l
|AC| = r+k
zatem
|AB|+|AC| = r+l+r+k = 2r +|BC| = 2r+2R / :2
|AB|+|AC|/2 = r + R
26 kwi 16:47
selenka: dzieki juz rozumiem
26 kwi 16:51