Okrąg
Kaśka : Okrąg ośrodku w punkcie S(3,7) jest styczny do prostej o równaniu y= 2x−3 . Oblicz współrzedne
punktu styczności.
26 kwi 15:38
Kaśka : HELP ME
26 kwi 15:46
lolek: y=ax+b
26 kwi 15:51
Basia:
k: y=2x−3
A − punkt styczności
wtedy pr.SA ⊥ k
napisz równanie pr. SA
znajdź punkt wspólny prostych k i SA (to właśnie A)
26 kwi 16:11
ewa: prosta k: 2x−y−3=0
| | |2*3−1*7−3| | | 4 | |
r= d(S,k)= |
| = |
| |
| | √22+(−1)2 | | √5 | |
| | 16 | |
równanie okręgu: (x−3)2+(y−7)2= |
| |
| | 5 | |
Podstawiam y=2x−3 do równania okręgu:
| | 16 | |
x2−6x+9+4x2−40x+100= |
| |
| | 5 | |
| | 230 | | 3 | |
25x2−230x+529=0 ma jedno rozwiazanie x= |
| =4 |
| =4,6 |
| | 50 | | 5 | |
y=9,2−3=6,2
x=4,6
y=6,2 to współrzędne punktu styczności
26 kwi 16:28