matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność
mic:
Obliczenie delty −3x
2
+3x+36>0 a= − 3 b= 3 c = 36 Δ=3
2
− 4*(−3)*36 Δ= 9+12*36 Faktycznie wyjdzie taka duża Δ ?
26 kwi 14:35
L:
tak,wyjdzie Ci 441.a pierwiastek z delty będzie równy 21
26 kwi 14:41