tryg
max: Jak algebraicznie rozwiązać równanie
sin(60+α)=2sinα
coś ze wzorów na sumę i różnicę argumentów? nie potrafię tego doprowadzić. Widać, że α=30o
26 kwi 14:30
Basia:
sin(60+x) − sinx = sinx
| | 60+x+x | | 60+x−x | |
2cos |
| *sin |
| = sinx |
| | 2 | | 2 | |
2cos(30+x)*sin30 = sinx
cos(30+x) = sinx
cos(30+x) = sin(90−(30+x)) = sin(60−x)
stąd
sin(60−x) = sinx
sin(60−x) − sinx = 0
| | 60−x+x | | 60−x−x | |
2cos |
| *sin |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
2cos30*sin(30−x) = 0
√3*sin(30−x) = 0
sin(30−x) = 0
30−x = k*180
x = 30 − k*180
26 kwi 15:03